Reasoning Quiz for IBPS PO / CLERK – 41 (CODEDE INEQUALITIES)

Directions (1-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions

  • (a) if only conclusion I follows.
  • (b) if only conclusion II follows.
  • (c) if either conclusion I or II follows.
  • (d) if neither conclusion I nor II follows.
  • (e) if both conclusions I and II follow.
1.       Statements:
A ≥ B = C; B < D ≤ E
Conclusions:
I. D > A
II. E > C
2.       Statements:
L > U ≥ K; Z < U < R
Conclusions:
I. L > Z
II. K < R
3.       Statements:
Y I
Conclusions:
I. J > I
II. Y < R
4.       Statements:
V ≥ K > M = N; M > S; T < K
Conclusions:
I. T < N
II. V = S
5.       Statements:
F ≤ X < A; R < X ≤ E
Conclusions:
I. F ≤ E
II. R < F
6.       Statements: I<PE,K≤F≤B
Conclusions:
I.P>O             II. K<E
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.
7.       Statements: A≥L≤G,L=H>R
Conclusions:
I.R<L            II. H≤G
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.
8.       Statements: P≤C,M≥C,IM
Conclusions:
I.C>I             II. Q>I
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.
9.       Statements: D=E>J≥N>O≥S<T
Conclusions:
I. N≤D            II.N<T
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.
10.    Statements: U>W≥Y,Z≥W>O
Conclusions:
I.O<U            II. Y≤Z
Directions (11-17): In the given questions, assuming the given statements to be true, find which of the given three conclusions numbered I, II and III is/are definitely true and give your answer accordingly.
11.    Statements: Q≤P=T,M≥P,D>M=K
Conclusions:
I.D>P              II.T≤K                    III.K>Q
(a)Only I is true 
(b) Only I is true
(c) Only III is true 
(d) Only I and II are true
(e) None of the above
12.    Statements: EC,E≥N≥W
Conclusions:
I.N>B             II.X>W                  III.E≥C
(a)Only II is true  
(b) Only I is true
(c) Only II and III are true 
(d) Only I and III are true
(e) None of these
13.    Statements: E>R=T≥Q,P≤N>C=Q
Conclusions:
I.N≥T             II.R≥P                    III.E>C
(a)Only III is true  
(b) Only II and III are true
(c) Only I and II are true  
(d) Only II is true
(e) None of the above
14.    Statements: K=L≤M>T,W>H>Y=T
Conclusions:
I.K>Y             II.L<H
III.W>M
(a)Only II is true  
(b) All I, II, and III are true 
(c) None is true 
(d) Only I and III are true
(e) Only I is true
15.    Statements: S≤U<R=G,S≥P≥N=V
Conclusions:
I.G>V             II.N≤U                   III.R>P
(a)Only I and II are true 
(b) Only I and III are true
(c) Only II is true 
(d) All I, II and III are true

(e) None of the above

ANSWERS
1.
B
2.
E
3.
A
4.
D
5.
A
6.
D
7.
E
8.
B
9.
D
10.
E
11.
D
12.
A
13.
A
14.
C
15.
D
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s