Reasoning Quiz for IBPS PO / CLERK – 38 (PUZZLE)


Directions (1-6): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Ten persons John, Krish, Leon, Monty, Nathan, Pihu, Queen, Rehan, Smith and Tret are sitting in two rows with five persons in each row. The persons in row one are facing south and the persons in row two are facing north. Each person in row one faces a person from the other row.
All of them like a different soft drink, viz Sprite, Slice, Pepsi, Maaza, Fanta, Mirinda, Limca, 7up, Nimbooz and Cola, but not necessarily in the same order.
The persons who like Fanta and Mirinda sit opposite each other. Pihu sits opposite John, who likes Sprite. The one who likes Slice sits opposite the one who likes 7up. Tret is not facing north but sits third to the left of Queen, who likes Slice. There is only one person between Krish and Leon. Nathan sits at one of the ends of the row and likes Mirinda. The one who likes 7up is on the immediate right of Monty, who does not like Cola.
The persons who like Pepsi and Maaza respectively are not facing north. Leon likes Limca. The one who likes Maaza sits opposite the one who is second to the right of Krish. Smith does not like Cola. Nathan sits opposite the one who sits second to the left of the one who likes Pepsi.
1.       Who among the following likes Cola?
(a) Rehan
(b) Tret
(c) Pihu
(d) Smith
(e) None of the above
2.       Who among the following sit at the extreme ends of the row and are facing south?
(a) Monty, Nathan
(b) Smith, Leon
(c) Tret, Nathan
(d) Rehan, Tret
(e) None of the above
3.       How many persons sit between Monty and Nathan?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Can’t be determined
(e) None of the above
4.       Krish likes which of the following soft drinks?
(a) Fanta
(b) 7up
(c) Cola
(d) Maaza
(e) None of the above
5.       Which of the following statements is/are true?
(a)     Rehan likes Cola and sits at one of the ends of the row.
(b)     Pihu is the immediate neighbour of Queen and the person who likes Fanta.
(c)     The one who likes Limca sits on the immediate left of the one who likes Mirinda.
(d)     Only a) and c) are true
(e)     None of the above
6.       Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Rehan, Queen
(b) Nathan, Leon
(c) Monty, Krish
(d) Tret, Smith
(e) Smith, Leon
Directions (7-10): Study the information and answer the given questions:
Seven people Johnny Depp, Al Pacino, Robert Niro, Kevin Spacey, Brad Pitt, Russell Crowe and Tom Hank live on separate floors of a 7-floor building. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each one of these is travelling to a different city, viz Delhi, Manchester, Paris, Cannes, Kansas, Brussels and London but not necessarily in the same order.
Only three people live above the floor on which Johnny Depp lives. Only one person lives between Johnny Depp and the one travelling to Brussels. Russell Crowne lives immediately below the one travelling to Manchester. The one travelling to Manchester lives on an even numbered floor. Only three people live between the ones travelling to Brussels and Paris. Brad Pitt lives immediately above Robert Niro. Brad Pitt is not travelling to Paris. Only two people live between Al Pacino and the one travelling to Kansas. The one travelling to Kansas lives below the floor on which Al Pacino lives. The one travelling to Delhi does not live immediately above or immediately below Al Pacino. Kevin Spacey does not live immediately above or immediately below Johnny Depp. Tom Hank does not travel to Corsica.
7.       Which of the following is true with respect to Tom Hank as per the given information?
(a)     The one who lives immediately below Tom Hank is travelling to Manchester
(b)     Tom Hank lives one floor number 7.
(c)     Tom Hank lives immediately below Brad Pitt.
(d)     Tom Hank lives on the lowermost floor.
(e)     Tom Hank is travelling to Brussels.
8.       Who among the following lives on floor number 3?
(a) The one travelling to Corsica
(b) The one travelling to Kansas
(c) Robert Niro
(d) Tom Hank
(e) Brad Pitt
9.       Who lives on the floor immediately above Brad Pitt?
(a) Johnny Depp
(b) Al Pacino
(c) Kevin Spacey
(d) Tom Hank
(e) Russell Crowe
10.    To which of the following cities is Kevin Spacey travelling?
(a) Manchester
(b) Brussels
(c) Paris
(d) Kansas
(e) Cannes
Directions (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends Bailey, John, Bredenn, Stuart, Smith, Johnson, Leon and Cook are sitting around a circular table facing the center for lunch. Each person has a different birth place  viz London, New York, Sydney, Tokyo, Paris, Corsica, Moscow and Bangkok but not necessarily in the same order.
The person born in New York sits third to the right of Leon. Bredenn is an immediate neighbour of Leon. The person born in Tokyo sits second to the right of Bredenn. John sits third to the right of Cook. Cook’s birthplace is neither New York nor Tokyo. Only one person sits between Bredenn and the person whose birthplace is Sydney. Bailey and Johnson are immediate neighbours of each other. Neither Bailey’s nor Johnson’s birthplace is New York. The person born in Bangkok sits second to the right of Bailey. Two persons sit between Stuart and the person born in Paris. Stuart is not from New York. The person born in London is not an immediate neighbour of the person born in New York. The person born in Corsica sits second to the left of Bailey.
11.    Who among the following is from Moscow?
a) Bailey
b) Cook
c) Bredenn
d) Johnson
e) Stuart
12.    What is the position of Johnson with respect to the person whose birthplace is New York?
a) Second to the left
b) Second to the right
c) Immediate right
d) Immediate left
e) None of the above
13.    Where is the birthplace of Leon?
a) Moscow
b) London
c) Corsica
d) Sydney
e) Tokyo
14.    Where is the birthplace of Smith?
a) Moscow
b) Tokyo
c) Corsica
d) New York
e) Paris
15.    Who sit(s) exactly between the persons whose birth places are Sydney and Paris?
a) Bredenn and Cook
b) Bredenn and John
c) Only Bangkok-born person
d) Bailey and John
e) None of the above
Directions (16-22): Study the following information carefully and answer the given questions:
A group of seven friends Vivian, Smith, Watson, Gayle, Bravo, Chris and Stuart has four males and three females. Each of them has a different type of watch, viz Titan, HMT, Rado, Fastrack, Reebok, Casio and Tissot, and each of them has passed out from a different college – Hansh Raj, SRCC, Desh Bandhu, Hindu, Miranda House, Agrasen and Shyam Lal but not necessarily in the same order.
None of the females has Casio or Titan. Watson has Rado and she has passed out from Miranda House. Vivian has passed out from Agrasen. Smith does not have Fastrack. Bravo has Tissot and has passed out from SRCC. Chris has Titan and has not studied in Hansh Raj. Stuart has Casio and has studied in Desh Bandhu. The one who has Fastrack has passed out from Shyam Lal. The one who has HMT has studied in Hansh Raj. None of the female members has studied either in Agrasen or in SRCC.
16.    Which of the following watches does Gayle have?
(a) Casio   
(b) Fastrack
(c) HMT  
(d) Rado
(e) None of the above
17.    Which of the following combinations is true?
(a) Watson-Rado-Miranda House-Female 
(b) Vivian-Reebok-SRCC-Male
(c) Stuart-HMT-Hansh Raj-Female
(d) Bravo-Tissot-SRCC-Female
(e) None of the above
18.    Which of the following groups has only female members?
(a) Chris, Gayle, Smith  
(b) Bravo, Watson, Stuart
(c) Watson, Smith, Gayle  
(d) Gayle, Vivian, Smith
(e) None of the above
19.    The one who has Titan has passed out from which of the following colleges?
(a) SRCC   
(b) Miranda House
(c) Agrasen  
(d)  Hindu
(e) Can’t be determined
20.    From which of the following colleges did Bravo pass out?
(a) Desh Bandhu   
(b) SRCC
(c) Hindu  
(d) Can’t be determined

(e) None of the above

ANSWERS
1.
A
2.
D
3.
C
4.
D
5.
D
6.
E
7.
A
8.
B
9.
E
10.
E
11.
A
12.
B
13.
B
14.
D
15.
C
16.
B
17.
A
18.
C
19.
D
20.
B
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s