Special Reasoning Quiz for IBPS PO / CLERK – 37 (LOGICAL ALPHABETS & SERIES)

Directions (1-7): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #
1.       How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a number?
(a) None           (b) One        (c) Two
(d) Three          (e) More than three
2.       Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) D N E         (b) H B F     (c) W©@
(d) AMP           (e) 5 F J
3.       Which of the following is the ninth to the right to the twentieth from the right end of the above arrangement?
(a) T                 (b) 8            (c) U      (d) N
(e) None of these
4.       If the last twelve elements in the above arrangement are written in the reverse order, which of the following will be the twenty-fourth the left end ?
(a) L         (b) W           (c) ©            (d) K
(e) None of these
5.       How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
(a) None  (b) One        (c) Two       (d) Three
(e) More than three
Directions (8-10) : Each question is based on the following alphabet-series:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
6.       Which letter is exactly midway between G and Q in the given alphabet?
(a) K         (b) L             (c) M            (d) N
(e) None of these
7.       Which letter is fifth to the right of the eighteenth letter from your right?
(a) M        (b) E             (c) C             (d) N
(e) D
8.       Which letter is seventh to the right of the eighteenth letter from the right end of the alphabet?
(a) K         (b) O            (c) P             (d) R
(e) None of these
9.       The position of how many letters in the word BRAKES remains unchanged when they are arranged in alphabetical order?
(a) One                          (b) Two       (c) Three
(d) More than three    (e) None of these
10.   If the letters of the word VERTICAL are arranged alphabetically, how many letters will remain at the same position?
(a) Four   (b) Three     (c) Two       (d) One
(e) None
11.   Find the two letters in the word EXTRA which have as many letters between them in the word as in the alphabet. If these two letters are arranged in alphabetical order, which letter will come second?
(a) A         (b) E             (c) R             (d) T
(e) X
12.   How many such pairs of letters are there in the word DISTURB each one has as many letters between its two letters in the word as there are between them in the English alphabet?
(a) 4         (b) 5             (c) 3             (d) 2
(e) None of these
13.   If only one meaningful word can be formed with the fifth, the eighth, the tenth and the thirteenth letters of the word CONTEMPLATION which will be the last letter of that word? If no such word can be formed give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be formed give ‘Y’ as the answer.
(a) E         (b) T             (c) N             (d) Y
(e) X
14.   How many such pairs of letters are there in the word STREAM, each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) None                        (b) One        (c) Two           (d) Three
(e) More than three
15.   How many such pairs of letters are there in the word PICKLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) Nil      (b) four       (c) five          (d) Three
(e) Six
16.   In the following question, a word has been given, followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word.
TRIBUNAL
(a) TRIBLE          (b) URBAN           (c) BRAIN
(d) LATIN                     (e) None of these
17.   How many such pairs of letters are there in the word RESIDENTIAL each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) Nil      (b) One        (c) Two       (d) Three
(e) More than three
18.   How many such pairs of letters are there in the word PREDICTABLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(a) Nil      (b) One        (c) Two       (d) Three
(e) More than three
19.   What will be the rearranged form of the word HYDROGEN if its letters having been arranged in alphabetical order are then substituted by the immediate previous letters in the English alphabet?
(a) CDFGMQZX            (b) EFHIOPSZX
(c) CDFGMNQX           (d) CDEGMNQX
(e) None of these
20.   If the letters in the word COMPARE are rearranged in such a way that first the vowels within the word are rearranged alphabetically followed by the consonants arranged alphabetically, which of the following will be the fifth letter from the right end after the rearrangement?
(a) O         (b) E             (c) M            (d) P
(e) None of these
21.   If in the word LUBRICATOR the positions of the first and the sixth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the seventh letters are interchanged, and so on, which letter will be second to the right of sixth letter from the right ?
(a) B         (b) T             (c) A             (d) O
(e) None of these
22.   If in the word DISTURBANCE the first letter is interchanged with the last letter, the second letter is interchanged with the tenth letter and so on, which letter would come after ‘T’ in the newly formed word ?
(a) I          (b) N            (c) S              (d) D
(e) U
23.   If the letters in the word UNDERTAKING are rearranged in the alphabetical order, which one will be in the middle in order after the rearrangement?
(a) G         (b) I              (c) K             (d) N
(e) None of these
Directions (24-30) : Each question is based on the following alphabet-series:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
24.   Which letter will be the eighth to the right of the third from left of the second half of the English alphabet?
(a) V         (b) W           (c) X             (d) Y
(e) None of these
25.   If all the vowels are removed from the alphabet, which letter will be the seventh to the right of the fifth letter from the left?
(a) L         (b) M            (c) N             (d) P
(e) None of these
26.   If every alternate letter, starting with A, is removed from the alphabet, which letter among the remaining letters would be the third to the right of the fifth letter from the right?
(a) X         (b) V             (c) L             (d) J
(e) None of these
27.   If the above alphabet is written in the reverse order, what will be the fourth letter to the right of the thirteenth letter from the left?
(a) J          (b) K             (c) L             (d) M
(e) None of these
28.   If only the first half of the given alphabet is reversed, how many letters will be there between K and R?
(a) 6         (b) 10           (c) 14           (d) 16
(e) None of these
29.   If the first ten letters of the given alphabet are written in the reverse order, which of the following letters will be the seventh to the left of the twelfth letter from the right end?
(a) B         (b) I              (c) H             (d) C
(e) None of these
30.   In the English alphabet, if all the letters (excluding vowels) in the even position are substituted by 3, all the letters (excluding vowels) in odd position are substituted by 5, then what will be the total of the numeric values of the letters of the word ‘BEAD’?
(a) 16       (b) 29           (c) 18           (d) 20
(e) None of these
Find Odd One Out
31.   1296,1024,1444,216,3600
a. 1444                           b. 1024
c. 3600                           d. 216
e. 1296
32.   1728, 5832, 4096, 2744, 1080
a. 1728                           b. 1080
c. 2744                           d. 4096
e. 5832
33.   840, 585, 685, 645, 743
a. 685                             b. 743
c. 840                             d. 585
e. 645
34.   97,89,67,59,57
a. 97                               b. 67
c. 59                               d. 57
e.89
35.   196, 225, 121, 324, 288
a. 288                             b. 196
c. 225                             d. 121
e. 324
In each of the following questions a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative.
36.   1, 4, 9, 16, 25, (_____)
a. 35                               b. 36
c. 48                               d. 49
e. None of these
37.   12, 32, 72, 152, (_____)
a. 312                             b. 325
c. 515                             d. 613
e. None of these
38.   20,12,32,44,76,120, (_____),(_____)
a. 85,72                          b. 185,316
c. 198,309                     d. 196,316
e. None of these
39.   5,10,50,500, (_____),(_____)
a. 2500,12500              b. 6250,125000
c. 25000,12500000     d. 25000,125000
e. None of these
40.   30,55,25,75,110,35, (_____),220,155,137,(_____),123
a. 65,260                       b. 85,290
c. 45,360                       d. 120,260
e. None of these
41.   2,11,22,242, (_____)
a. 5384                           b. 5324
c. 5954                           d. 5932
e. None of these
42.   4,4,16,64, (_____)
a. 1026                           b. 1032
c. 1024                           d. 1089
e. None of these
43.   10,18,28,40,54,70, (_____)
a. 85                               b. 86
c. 87                               d. 88
e. None of these
44.   6, 11, 21, 36, 56, (____)
a. 42                               b. 51
c. 81                               d. 91
e. None of these
45.   2,15,41,80, (_____)
a. 111                             b. 120
c. 121                             d. 132
e. None of these
46.   1,5,14,30,55,91, (_____)
a. 130                             b. 140
c. 150                             d. 160
e. None of these
47.   2,2,5,13,28, (_____)
a. 49                               b. 50
c. 51                               d. 52
e. None of these
48.   24,60,120,210, (_____)
a. 300                             b. 336
c. 420                             d. 525
e. None of these
49.   198,194,185,169, (_____)
a. 92                               b. 112
c. 136                             d. 144
e. None of these
50.   7,35,175, 875, 4375, (_____)
a. 10065                        b. 21875
c. 34205                        d. 42615
e. None of these
51.   4,18,48,100,180,294, (_____)
a. 348                             b. 384
c. 448                             d. 458
e. None of these
52.   4,12,36,108, (_____)
a. 144                             b. 216
c. 304                             d. 324
e. None of these
53.   1,1,2,6,24, (_____),720
a. 100                             b. 104
c. 108                             d. 120
e. None of these
54.   95, 115.5, 138, (____), 189
a. 162.5                          b. 154.5
c. 164.5                          d. 166.5
e. None of these
55.   240, (_____),120,40,10,2
a. 180                             b. 240
c. 420                             d. 480
e. None of these

ANSWER KEY ALPHABET & SERIES
1.
c
2.
d
3.
c
4.
e
5.
A
6.
b
7.
d
8.
c
9.
b
10.
E
11.
b
12.
a
13.
b
14.
b
15.
d
16.
a
17.
c
18.
e
19.
c
20.
a
21.
e
22.
c
23.
c
24.
c
25.
d
26.
a
27.
a
28.
c
29.
d
30.
E
31.
D
32.
b
33.
b
34.
D
35.
A
36.
B
37.
A
38.
D
39.
C
40.
A
41.
B
42.
C
43.
D
44.
C
45.
D
46.
B
47.
D
48.
B
49.
D
50.
B
51.
C
52.
D
53.
D
54.
A
55.
B
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s