Special Reasoning Quiz for IBPS PO / CLERK – 36 (coding-decoding)


1.       In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?
(a) CHRONRD    
(b) DSOESPI
(c) ESJTPTFG      
(d) ESOPSID 
(e) None of these
2.       If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?
(a) CHMFINTK  
(b) LNKTCHMF
(c) LNTKCHMF 
(d) NITKHCMF
(e) None of these
3.       In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code? 
(a) QDFHS           
(b) SDFHS
(c) SHFDQ           
(d) UJHFS
(e) None of these
4.       If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?
(a) NQPTJHOJ    
(b) NQPTJOHI
(c) NQTPJOHJ     
(d) NQPTJOHJ
(e) None of these
5.       In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?
(a) EOJDJEFM    
(b) EOJDEJFM
(c) MFEJDJOE    
(d) MFEDJJOE
(e) None of these.
6.       If in a certain code, GAMBLE is coded as FBLCKF, how is FLOWER coded in that code?
(a) GKPVFQ        
(b) EMNXDS
(c) GMPVDS        
(d) HNQYGT
(e) EKNVDQ 
7.       If in a certain language, NATURE is coded as MASUQE, how is FAMINE coded in that code?
(a) FBMJND        
(b) FZMHND
(c) GANIOE         
(d) EALIME
(e) FZNJME
8.       If in a certain code, TEACHER is written as VGCEJGT, how would DULLARD be written in the same code?
(a) FWMNCTF    
(b) FWNNBTE
(c) FWNNCSF     
(d) FWNNCTF
(e) None of these
9.       If NATRAJ = MZGIZQ, then PARROT =?
(a) KIZILG          
(b) KZIIGL
(c) KZIILC           
(d) KZIILG
(e) None
10.    If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?
(a) ROBLEMP    
(b) PELBORM
(c) PRBOELM     
(d) RPBOELM
(e) PELBROM
11.    If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code?
(a) EXOTLC        
(b) CXOTIE
(c) COXITE         
(d) CITOXE
(e) EOXITC
12.    If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS are added?
(a) VXEEIVV      
(b) VXFFHVV
(c) VYEEHVV     
(d) VYEFIVV
(e) None of these 
13.    In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as
(a) NCPQJG         
(b) NCQPJG 
(c) CPQJK            
(d) RCTQNG
(e) None of these
14.    If BOMBAY is written as MYMYMY, how will TAMIL NADU be written in that code?
(a) TIATIATIA   
(b) MNUMNUMNU
(c) IATIATIAT   
(d) ALDALDALD
(e) None of these
15.    If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?
(a) EDRIRL         
(b) DCQHQK
(c) ESJFME          
(d) FYOBOC
(e) DEQJQM
ANSWER    KEY 
1.
E
2.
C
3.
A
4.
C
5.
D
6.
A
7.
D
8.
E
9.
E
10.
E
11.
A
12.
C
13.
A
14.
A
15.
E

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s