Sepcial Reasoning Quiz for IBPS PO / CLERK – 34 (BLOOD RELATIONS)

BLOOD RELATIONS (TEST)


1.      How is Radha’s mother’s mother’s daughter-in-law’s daughter related to Radha?
(a)    Sister
(b)   Mother
(c)    Cousin
(d)   Aunt
2.      A is the husband of B. E is the daughter of C. A is the father of C. How is B related to E?
(a)    Mother
(b)   Grandmother
(c)    Aunt
(d)   Cousin
3.      Mr. Ramu’s mother’s father-in-law’s only son’s only daughter’s son is Chetan. How is Ramu related to Chetan?
(a)    Uncle
(b)   Nephew
(c)    Niece
(d)   Father
(e)    Can’t be determined
Directions (4-8): A, B, C, D, E, F and G are the seven members of a family. There are two married couple and two children in the 3rd generation.
G is B’s mother.
D is E’s mother.
F is C’s son
B is E’s Aunt.
4.      How is D related to B?
(a)    Sister
(b)   Sister-in-law
(c)    Mother
(d)   Aunt
5.      If C is B’s husband, how is F related to E?
(a)    Brother
(b)   Sister
(c)    Cousin
(d)   Can’t be determined
6.      If A is G’s son, how is A related to F?
(a)    Uncle
(b)   Father
(c)    Cousin
(d)   Brother
7.      Who is E’s father? (Use the data if necessary from the previous question)
(a)    B
(b)   A
(c)    C
(d)   G
8.      How many females are there in the family? (Use the data if necessary from the previous question)
(a)    3
(b)   4
(c)    5
(d)   Can’t be determined
Directions (9-13):
A $ B means A is mother of B
A # B means A is father of B
A @ B means A is husband of B
A % B means A is daughter of B
9.      P @ Q $ M # T indicates what relation of P with T?
(a)    Paternal grandmother
(b)   Maternal grandmother
(c)    Paternal grandfather
(d)   Maternal grandfather
(e)    None of these
10.  Which of the following expressions indicates R is the sister of H
(a)    H $ D @ F # R
(b)   R % D @ F $ H
(c)    R $ D @ F # H
(d)   H % D @ F $ R
(e)    None of these
11.  If F @ D % K # H, then how F related to H
(a)    Brother- in-law
(b)   Sister
(c)    Sister-in-law
(d)   Cannot be determined
(e)    None of these
12.  Which of the following expressions indicates H is the brother of N
(a)    H # R $ D $ N
(b)   N % F @ D $ H # R
(c)    N % F @ D $ H
(d)   N % F @ D % H
(e)    None of these
13.  If G $ M @ K, how is K related to G
(a)    Daughter-in-law
(b)   Mother-in-law
(c)    Daughter
(d)   Aunt
(e)    None of these
Directions (14-18):
P = Q means Q is the father of P
P * Q means P is the sister of Q
P ? Q means Q is the mother P
P $ Q means P is the brother of Q
P @ Q means Q is son of P
P # Q means P is the daughter of Q
14.  Which of the following is not correct?
(a)    R # S ? T means R is granddaughter of T
(b)   P = Q ? R means R is grandmother of p
(c)    L $ M * O means O is sister of L
(d)   M * O @ P = Q means Q and O are husband and wife
(e)    All are correct
15.  Which of the following is correct?
(a)    V # T * P means P is maternal uncle of V
(b)   D ? V # T means D is granddaughter of T
(c)    L @ M $ R means R is paternal uncle of L
(d)   M @ R * D ? V means M is son of V
(e)    None is correct
16.  Which of the following indicates A is grandfather of B?
(a)    M # A = N = B
(b)   B $ L # Q # A
(c)    B # L # A
(d)   L * B = S $ Q =A
(e)    None of these
17.  Which of the following means F is paternal uncle of G?
(a)    G # L $ F $ N
(b)   N $ F $ L # G
(c)    G # M * F $ L
(d)   L = F $ Q @ G
(e)    None of these
18.  S # M * B @ L = F ? Reveals which of the following relations?
(a)    F and B are brother and sister
(b)   B is paternal uncle of S
(c)    L is grandmother of Q
(d)   M is maternal aunt of L
(e)    None of the above relations gets revealed

Directions:
Question below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question:
19.  Who is the daughter in law of B?
I.                   I is the brother of D. S is the wife of J’s nephew.
II.                R is the brother of N. T is the son of N. S is the mother of T.
III.             B is the wife of D. D is the father of N. D has two children.
(a)    Only I and III
(b)   All I, II and III are required to answer the question
(c)    Only II and III
(d)   Questions cannot be answered even with all I, II and III
(e)    Only I and II
20.  How am I related to my brother’s wife mother in law’s only son?
(a)    brother
(b)   sister
(c)    wife
(d)   nephew
(e)    niece
21.  How am I related to the son of my sister’s father in law’s only son?
(a)    Aunt
(b)   Uncle
(c)    Brother in law
(d)   1 or 2
(e)    Can’t be determined.
22.  How is Latha related to her father’s brother’s grandfather’s only son’s daughter?
(a)    Nephew
(b)   Niece
(c)    Grand daughter
(d)   Mother
(e)    Sister
23.  How is ‘X’ related to his son’s grandfather’s only daughter?
(a)    Brother
(b)   Sister
(c)    Niece
(d)   Nephew
(e)    Mother
24.  How is Latha related to the daughter of her sister’s father in law’s only son’s daughter?
(a)    Grand daughter
(b)   Grand mother
(c)    Niece
(d)   Nephew
(e)    Can’t be determined
25.  Pointing to a lady, Raju said “The son of her husband’s mother in laws only son’s father is my father”
How is that lady related to Raju?
(a)    Brother
(b)   Sister
(c)    Mother
(d)   Daughter
(e)    None of these
26.  Pointing to a photograph, Nikhil said “her mother’s father in law is my son’s grandfather. Then how            is her son related to me”?
(a)Nephew
(b)Brother
       (c)Grand son
       (d)Husband
       (e)None of the above
Direction (27-28): Questions below have to be answer from the data provided.
‘X’ introduces ‘Y’ saying that his mother’s only son is my mother’s only brother.
27.  How is ‘X’ related to Y
(a) Niece
(b) Nephew
(c) Daughter
(d) Mother
(e) Can’t be determined
28.   How is ‘Y’ related to ‘X’

(a) Uncle
(b) Aunt
(c) Daughter
(d) Niece
(e) None of the above
Direction (29-30):  Questions below have to be answer from the data provided.
29.      Pointing to a photograph Arun said “His father’s father is my great-grand-father”. Then how is Arun related to that person?
(a)niece
       (b)nephew
       (c)daughter
       (d)aunt
       (e)can’t be determined
30.       How is that person related to Arun?
 (a)aunt
        (b)father
        (c)uncle
        (d)mother
        (e)none of the above


ANSWER KEY BLOOD RELATIONS
1.
C
2.
B
3.
A
4.
D
5.
C
6.
A
7.
B
8.
D
9.
C
10.
B
11.
A
12.
B
13.
A
14.
C
15.
D
16.
D
17.
A
18.
D
19.
C
20.
B
21.
D
22.
B
23.
A
24.
B
25.
B
26.
C
27.
E
28.
A
29.
E
30.
E


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s