Logical Reasoning Quiz for Banking | IBPS | RBI | RRB – 14 ( MIX QUIZ )


DIRECTIONS (1-3): Sunil started walking from point A. He walked 6 meters towards East to reach point B. From point B he took a right turn and walked 3 meters to reach point C. From point C he took a right turn and walked 10 meters to reach point D. From point D he took a left turn and walked 4 meters to reach point E. From point E, he walked 4 meters East to reach point F. Point G is exactly mid-way between point C and point D.

1. If Sunil walks 4 meters to the North of point F, how far and in which direction will he be from point G?
A) 1 meter towards East
B)  2 meters towards East
C) 1 meter towards West
D) 2 meters towards West
E) 1.5 meters towards East

2. How far and in which direction is point F from point A?
A) 7 meters towards North
B) 6 meters towards South
C) 1 meter towards West
D) 6 meters towards South
E) None of these

3. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
A) Think
B) Reflect
C) Speak
D) Consider
E) Ponder

4. How many such pairs of letters are there in the word BARGAINED, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
A) Two
B) Three
C) None
D) One
E) More than three

(Direction Q.5 -7): Study the given information carefully and answer the given questions:
In a group of six people, P, Q, R, S, T and U, each having a different weight, S is heavier than Q. R is lighter than only T and P. Q is not the lightest. P is not the heaviest.
5. Who amongst the following is the lightest?
A) T
B) P
C) R
D) U
E) None of these

6. Who amongst the following is the second heaviest?
A) R
B) S
C) U
D) T
E) P

7. How many people are lighter than S?
A) None
B) Three
C) Two
D) More than three
E) One

8. Which of the following will come next in the following series?

9 1 9 8 2 9 8 7 3 9 8 7 6 4 9 8 7 6 5 5 9 8 7 6 5 4 6 9 8 7 6 5 4

A) 7
B) 8
C) 3
D) 2
E) 4

9. Which of the following will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the English alphabetical order?
ZA BY XC DW ?
A) VF
B) EU
C) UE
D) EV
E) VE

10. Fifteen girls are standing in a straight line facing North. Sudha is standing eleventh from the right end. Radha is standing ninth from the left end. Meena is standing exactly between Sudha and Radha. How many girls are standing to the right of Meena?
A) Eight
B) Seven
C) Nine
D)Six
E) Cannot be determined

Direction (11-15): Study the given information carefully and answer the given questions:
Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre not necessarily in the same order. T is sitting third to the right of P. W is sitting second to the right of S. S is not an immediate neighour of either P or T. U and Q are immediate neighbours are each other. Q is not an immediate neighbour of P. V is not an immediate neighbour of W.

11. What is R’s position with respect of V?
A) Second to the left
B) Second to the right
C) Third to the right
D) Third to the left
E) None of these

12. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating position in the above arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group?
A) RQ
B) PV
C) TP
D) US
E) WT

13. Who is sitting second to the right of the one who is sitting to the immediate right of W?
A) U
B) R
C) V
D) P
E) Q

14. How many people are sitting between U and W when counted from the left side of U?
A) Three
B) None
C) More than three
D) Two
E) One

15. Who is sitting exactly between T and S?
A) U
B) Q
C) W
D) V
E) R

Answers———-

1.C
2.E
3.C
4.E
5.D
6.E
7.C
8.C
9.E
10.A
11.B
12.C
13.E
14.E
15.D
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s