Logical Reasoning Quiz for Banking | IBPS | RBI | RRB – 13 ( FICTITIOUS SYMBOL )

FICTITIOUS SYMBOL

1. If ” mean’ ‘plus,’, ‘=’ means ‘multiplied by’ and ‘$’ mean’ ‘divided by”.
then what would he the value of 27 > 81 $ 9 < 6?
(a) 6                 
(b) 33               
(c) 36              
(d) 54              
 (e) None of these

2. If ‘+’ means ‘divided by’, ‘-‘ means ‘added to’, ‘ ‘ means ‘subtracted from’ and ‘ ‘means ‘multiplied by’, then what is the value of 24 12 – 18 + 9?
(a) – 25            
(b) 0.72            
(c) 15.30         
(d) 290            
(e) None of these

3. If $ means +, # means -,  @ means and * means ÷, then what is the value of :16  $  4  @  5  # 72 *  8 ?
(a) 25               
(b) 27               
(c) 29             
(d) 36              
(e) None of these

4. If means ,  means +, + means – and – means  ÷, find the value of :16  3 + 5 -2 4?
(a) 9     
(b) 10   
(c) 19   
(d) None of these
5. If + means ,  means -, – means x, x means +, then 12 + 6  3 -2  8 = ?
(a) -2    
(b) 2     
(c) 4     
(d) 8
6. If + means -, – means x, ÷ means + and x means  ÷, then 15 – 3 + 10 x 5  ÷ 5 = ?
(a) 5     
(b) 22   
(c) 48   
(d) 52
7. If x means , – means x, means + and + means – , then 
(a) – 1   
(b) 2     
(c) 4     
(d) 8
8. If x means +, + means , – means x and  means -,  then 8 x 7 – 8 + 40  2 = ?
(a) 1     
(b) 7              
(c) 8      
(d) 44

9. If x means -, + means  , – means x and  means +, then 15 – 2 900 + 90 x 100 =?
(a) 190             
(b) 180             
(c) 90              
(d) 0                
(e) None of these
10. If  means +, – means , x means – and + means x, then 
(a) 0                 
(b) 8                 
(c) 12              
(d) 16              
(e)None of these
11. If ‘+’ means ‘divided by’, ‘-‘ means ‘add’, ‘x’ means ‘minus’ and ‘/’ means ‘multiplied by’, what will be the value of the following expression?
(a) infinite
(b) 0
(c) 118
(d) 219

12. If + stands for x, – for , x for – and for +, find the value of 26 + 74- 4 x 5 2
(a) 220    
(b) 376  
(c) 478  
(d) 488

13. If Q means ‘add to’, J means ‘multiply by’, T means ‘subtract from’ and K means ‘divide by’, then 30 K 2 Q 3 J 6 T 5 =?
(a) 18               
(b) 28               
(c) 31
(d) 103            
(e) None of these
14. If P denotes , Q denotes x, R denotes + and S denotes -,  then what is the value of
18 Q 12 P 4 R 5 S 6?
(a) 53   
(b) 59   
(c) 63 
(d) 65
15. If P means ‘division’, T means ‘addition’, M means ‘subtraction’ and D means ‘multiplication’, then what will be the value of the expression 12 M 12 D 28 P 7 T 15 ?
(a) – 30             
(b) – 15            
(c) 15              
(d) 45              
(e) None of these 







ANSWER:———————

1-E
2-D
3-B
4-A
5-C
6-C
7-B
8-B
9-E
10-A
11-B
12-C
13-B
14-A
15-E
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s